CNAIR a deblocat licitația pentru cele trei noduri rutiere pe autostrăzile care pornesc din București spre Pitești, Constanța și Ploiești / 19 august, termen de depunere

Noduri rutiere Autostrazi Bucuresti

Compania de Drumuri a deblocat licitația pentru construirea nodurilor rutiere de la Ionești, Dragoș-Vodă și Gruiu, trei descărcări pe Autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București-Ploiești, suspendată încă de la începutul lunii mai. Termenul pentru depunerea ofertelor este 19 august. Pe A1 București – Pitești nodul rutier de la Ionești km 72 va fi realizat la intersecția cu Drumul Județean 702 F, județul Dâmbovița, pe Autostrada Soarelui nodul rutier de la Dragoș-Vodă este proiectat la km 90 în județul Călărași, intersecție cu DJ 306, iar pe A3 București – Ploiești la Gruiu, km 36, intersecția cu Drumul Județean 101 C, în Ilfov. Contractul de proiectare a fost semnat cu Search în primăvara 2021, avea 10 luni termen de relizare, iar ultimul termen de finalizare a fost 24 octombrie 2023, după 16 acte adiționale, după cum Economedia a explicat aici.

„A fost ridicată suspendarea licitației pentru execuția a trei noi noduri rutiere pe trei autostrăzi – Autostrada București – Pitești A1, Autostrada Soarelui A2 și Autostrada București – Ploiești A3, în urma soluționării celor a câte aproximativ 200 solicitări de clarificări primite pentru fiecare lot. Este o licitație de tip fidic roșu, ceea ce înseamnă că la scurt timp după semnarea contractului se intră direct în șantier, exproprierile fiind deja efectuate. Noul termen de depunere a ofertelor este 19.08.2024”, anunță secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu.

„Pentru județul Ilfov, avem următorul nod rutier care se realizează la solicitarea și în colaborare cu Primăria comunei Gruiu, Primăria comunei Nuci și Consiliului Județean Ilfov:

𝗡𝗼𝗱 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗔𝟯 – 𝗗𝗝 𝟭𝟬𝟭𝗖, 𝗱𝗶𝗻 𝗻𝗼𝗿𝗱𝘂𝗹 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃, 𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗚𝗿𝘂𝗶𝘂-𝗡𝘂𝗰𝗶, situat la intersecția Autostrăzii A3 (km 36 + 700) cu DJ 101C la Gruiu – Nuci (Ilfov), sector București – Ploiești, care va permite creșterea accesibilității către Autostrada A3 și va conduce la îmbunătățirea conectivității în zona de nord a județului Ilfov.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Celelalte două noduri rutiere din cadrul acestui proiect sunt:
𝗡𝗼𝗱 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗔𝟭 𝗸𝗺 𝟳𝟯+𝟭𝟬𝟬 𝗰𝘂 𝗗𝗝𝟳𝟬𝟮𝗙 𝗹𝗮 𝗜𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗶, care va fi amplasat la intersecția A1 cu DJ702F. Se va amenaja complet nodul rutier, prin asigurarea relațiilor/fluxurilor de trafic pentru toate direcțiile, amenajarea în plan se va realiza pentru o viteza minimă de 40 km/h;
𝗡𝗼𝗱 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗔𝟮 𝗸𝗺 𝟵𝟬+𝟭𝟬𝟬 𝗰𝘂 𝗗𝗝𝟯𝟬𝟲 𝘀𝗶 𝗗𝗡𝟯𝗔 𝗹𝗮 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝘀 𝗩𝗼𝗱𝗮, care va fi amplasat la joncțiunea drumului județean DJ306/DN3A cu Autostrada A2, la sud-vest de localitatea Dragoș Vodă, în județul #Călărași.

Sursa de finanțare a investițiilor este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport”, transmite Scrioșteanu.

Licitația pentru construirea celor trei noduri rutiere a fost lansată în noiembrie 2023, iar cele trei contracte au o valoare cuprinsă între 178 și 211 milioane lei. Primul termen pentru depunerea ofertelor era 10 ianuarie 2024, în februarie licitația a fost suspendată după cum Economedia a explicat aici, iar după deblocare au mai fost stabilite alte două termene: 17 și 30 aprilie 2024, pentru ca și atunci CNAIR să suspende din nou licitația.

Nodul rutier de la Ionești, pe A1, este la doar câțiva kilometri distanță de cel existent la Petrești-Greci, intersecția cu DN 61, legătura cu Târgoviște via Găești sau cu DN 7 București – Pitești. Pentru nodul rutier Dragoș-Vodă de pe Autostrada Soarelui, amplasarea este proiectată între descărcările de la Lehliu (km 64) și Drajna (km 105), iar nodul de la Gruiu de pe A3 va asigura o a doua legătură pentru Snagov la A3, respectiv cu DJ 101, spre Urziceni (DN 2) și Mizil DN 1 B. Noduri apropiate sunt la Moara Vlăsiei (Ilfov) și Gherghița în Prahova, iar la Dumbrava se va face conexiunea cu A7 Autostrada Moldovei.

Pentru noduruile de la Dragoș-Vodă și Gruiu, Ministerul Transporturilor a lansat procedurile necesare exproprierilor.

Pentru nodul rutier Dragoș Vodă, exproprierile se fac pe o suprafață de peste 300.000 metri pătrați în comunele Dragoș Vodă și Vâlcelele. „Pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod Rutier Autostrada A2 km 90+100 cu DJ 306 la Dragoș Vodă’’ indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobaţi prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului transporturilor și infrasctructurii nr. 199/25.01.2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei. În vederea realizării obiectivului de investiții este necesar a fi expropriată o suprafață de 249.593 mp teren, aferentă unui număr de 29 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 29 imobile având o suprafață de 249.593 mp. De asemenea, este necesară și o suprafață totală de 50.740 mp , reprezentând 18 imobile proprietate publică a statului,  precum și o suprafață de 34.700 mp, reprezentând 7 imobile publică a unităților administrativ-teritoriale”, arată Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Pentru nodul rutier de la Gruiu pe A3 București – Ploiești vor fi expropriate 159 de imobile cu o suprafață de peste 90.000 mp. Despăgubirile sunt estimate la 1,4 milioane lei: „Pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Ordinul viceprim – ministrului, ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 84/2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei. Realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, este condiționată de ocuparea unei suprafețe totale de 92.429 mp teren, aferentă unui număr de 159 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 159 imobile având o suprafață de 92.429 mp”.

De asemenea, Explan proiectează 8 noi noduri rutiere pe reţeaua de autostrăzi în circulaţie, respectiv 5 noduri rutiere/descărcări pe şantierele autostrăzilor în lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: